Оферти

Програма ”Заедно във форма”

Програмата стартира от 09.05.2021г.

В натоваренето ни ежедневие се трупа напрежение по всяко време и това се отразява на физическото, психическото и емоционалното ни състояние. Най-добрият начин да се възстановим и освободим от натрупаното напрежение в тялото,ума и емоциите ни е необходима комбинирана почивка от минимум 5-7, дни съчетана със здравословна и вкусна храна ,физически активности,разходки сред природата,танци и много положителни емоции.

Разположен в подножието на планина Осогово и  лесопарк Хисарлъка, както и наличието на минерална вода с вековна история ,Парк хотел Кюстендил”е точното място за осъществяването на такава почивка.

Програмата е за всеки ,който има желание да постави началото или да усъвършенства здравословния си начин на живот. За всеки, който е осъзнал нуждата от активна и здравословна почивка.

Дневен режим
08:00ч. до 09:00ч. Закуска
10:00ч. до 11:00ч. Водна гимнастика /вторник, четвъртък и събота/ Йога– под боровата гора на парк „Хисарлъка” /понеделник, сряда и петък/
11:00ч. до 13:00ч. Време за релакс, спа, басейн
13:00ч. до 14:00ч. Обяд
14:00ч. до 18:00ч. Теренотерапия-Разходка сред природните забележителности на гр.Кюстендил и околностите
16:00ч. Следобедна закуска
18:00ч. до 19:00ч. Водна гимнастика/понеделник,сряда и петък/ Народни танци/вторник,четвъртък и събота/
19:00ч. до 20:00ч. Вечеря
След 20:00ч. Свободно време

Какво Ви дава Програма „Заедно във форма”?

Противопоставяне на стреса

• Повишаване на физическата работоспособност

• Подобряване на работата на имунната система

• Подобряване на психичното състояние

• Достигане на дълголетие и то в добра физическа и психическа форма

Вид стая: Цена на човек за 7 нощувки:
Единична стая 850лв.
Двойна стая 650лв.
Апартамент 850лв.

За резервации, тел.: +359/877 700 765 Райна Кирилова

Минералните извори на Кюстендил

Наричан още „градът на изворите”, Кюстендил притежава над 20-вековна история на балнеоложки курорт. Кюстендил е известният от Римско време курорт Улпия Пауталия, където са се лекували след битки римските генерали и пълководци.

Тогава е построена втората по големина балнеолечебница на Балканите в чест на бог Асклепий, за което свидетелстват останките от римски терми, постройки, храмове и други археологически находки, открити в района на термалната зона.

Градът продължава да се развива като лечебна дестинация и през османско време и след Освобождението. През 1966 г. Кюстендил е обявен за национален курорт. Открита е модерна балнеолечебница, построяват се няколко нови санаториума, с което се увеличава славата му като балнеологичен център. С документ на Министерството на здравеопазването от 8 март 1994 г.  град Кюстендил е определен като спа курорт с национално значение.

Минералните извори на Кюстендил са повече от 40 и са каптирани още през 1910-1911 г., водите са се ползвали в три бани – “Чифте”, “Алай” и “Дервиш”. Първите две са построени през 1911 г. и 1928 г. на мястото на римски бани, а третата е стара турска постройка от средата на ХVІ век.

Минералната вода и находище „Кюстендил”

Температурата на минералната изворна вода е +73º С и има дебит 23,14 l/s. Тя е слабо минерализирана (719мг/л), с висока алкална реакция – pH 9.15. Водата е с доказани лечебни свойства при редица заболявания.

Находище на минерална вода „Кюстендил“ се намира в южната част на града. То се проявява в неголяма термална зона с дължина 180 м и ширина 60-70 м, разположена в подножието на височината Хисарлъка. Понастоящем основни експлоатационни водоизточници в находището на минерални води “Кюстендил” са два и са познати като “Стария каптаж” и “Новия каптаж”, с оценени технически възможни дебити към 2012 г.  съответно 5,60 l/s и 17,54 l/s, или общо за находището 23,14 l/s.

Балнеоложка оценка

Към днешна дата минералните извори на Кюстендил са уникални по структура и съдържание на минерални елементи и повлияват редица заболявания, в т.ч. и професионални. Най-голямото предимство пред останалите минерални води в България е благоприятното влияние при разрешаване на репродуктивни проблеми при двойки.

Температурата на изворната минерална вода е 73° С и има почти постоянно химично съдържание. Чиста е, безцветна, с приятен вкус и мирис на водороден сулфид. Водата е с лека концентрация на минерали, обогатена с въглеводород-сулфат натрий, силиций, серен сулфид водород, а алкалната й среда (pH 9.15) и нейният отрицателен редокс-потенциал я причисляват към едни от най-ценните лечебни минерални води в света.

Химичен състав на кюстендилската минерална вода

Външно приложение:

Кюстендилските минерални води повлияват благоприятно редица здравословни неразположения. Такива са гинекологичните заболявания, свързани с хронични възпалителни процеси, яйчниковахипоактивност; при мъжете: хроничен простатит, везикулит и други възпалителни състояния, патоспермия. Външното приложение на кюстендилската минерална вода влияе върху репродуктивното здраве при мъже и жени, страдащи от стерилитет.

Балнеологичните процедури с кюстендилска минерална вода подпомагат лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, травматично-ортопедични и неврологични заболявания в т.ч. хронични с ревматоиден характер, дегенеративни заболявания на ставите, както и такива, причинени от травми на костите, ставите, мускулите и сухожилията. Използването на местните минерални води за лечение на невралгии, плексити, дископатии и дискови хернии значително подобрява състоянието на пациентите. Благодарение на богатото си съдържание на сяра, кюстендилската вода благоприятства лечението на упорити кожни заболявания като екземи, дерматити и псориазис.

Лечебните качества на водата се дължат на минералния й състав, сулфидите, хипотоничният ефект, високата температура, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор, високата алкална реакция, но най-вече на сярата. Сярата в различните си химични разновидности има огромно значение за нормалното състояние и функциониране на ставния апарат, за растежа на клетките, за гъвкавостта и еластичността на тъканите, за нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция, за неутрализиране на хронични отравяния с тежки метали.

Отрицателно заредената вода в нашето тяло улавя свободните радикали и ги изхвърля от организма, поради което можем да говорим за антиоксидантна функция на водата. Вода, с отрицателен редокс потенциал е така нар. йонизирана вода, която се получава чрез специални устройства. В Кюстендил такава вода се среща в природата. Минералните води са уникално нисък редокс потенциал, чиято стойност е -340 mV. Това е т. нар. окислително- възстановителен потенциал, който характеризира степента на активност на електроните в окислително-възстановителните реакции, т.е. реакциите свързани с присъединяването или отдаването на електрони. С това по естествен път се засилва биоенергията на човешкото тяло като своеобразен бариерен щит срещу болести.

Освен това, кюстендилската минерална вода стимулира кръвообращението и жлезите с вътрешна секреция, което довежда до подобряване на всички обменни процеси в организма. С това й действие се обясняват благоприятните резултати, които се получават при балнеолечението на редица хронични възпалителни процеси, като заболявания на периферната нервна система, гинекологични заболявания, пречещи за забременяване, хронични възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и др.

Питейно лечение:

Някои хронични заболявания на стомаха и на дебелото черво могат да бъдат лекувани успешно чрез пиене на минералната вода или пък комбинирано – чрез пиене и чрез бани. При токсични интоксикации с тежки метали (олово, живак, бисмут и др.) сярата от минералната вода, проникнала в организма, има свойството да се свързва с тези отрови, да ги обезврежда и да ги отстранява от организма.

Инхалационно приложение:

Белодробни заболявания: трахеите; трахеобронхит; бронхиална астма; бронхоектазия.

Плодородни празници

Кюстендил е прочут със своите четири култови празника. Те са като негова разноцветна, красива и пълна с емоции визитна картичка. В тези празнични дни кюстендилци и гостите на града празнуват плодородната земя и природните ресурси, с които е надарен кюстендилският край, пресъздават древни традиции и културните връзки между поколенията.

Кюстендилска пролет

Кюстендилска пролет е знаковият празник на града. Всяка година на 21 март в съвременна форма се пресъздават култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка Кюстендилска пролет – символ на младостта и новата надежда, която се ражда заедно с първите нежни стъпки на пролетта. Всяка година на Кюстендилска пролет избраната девойка и двете нейни подгласнички водят празничната процесия, с която приветстват кюстендилци и гостите на града. Кулминацията е тържеството на Хисарлъка.

Празник на черешата

От стари времена Кюстендил носи славата на овощната градина на България. През 1896 година оттук започва и националната традиция за организиране на изложения на плодовете на овощарския труд на българите. През същата година в Кюстендил е учредена Първата национална овощарска изложба.

Оттогава всяка година два дни от месец юни се посвещават на Празника на черешата. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на десетки художници и занаятчии. Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона.

Панагия – Въздигане на хляба

Този ритуал по традиция се провежда всяка година на 15 август, когато е православният празник Успение на Пресвета Богородица. Празникът Панагия представя българската православна традиция и изкуство. Представлява иконографска изложба, съпроводена с изложение на обредни хлябове, което подчертава дълбоката свързаност на вярата и хляба на живота. Ден преди празника се представя обичая по замесването на богородичния хляб, в който е вплетена вяра, майсторство и автентичност – такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род. Празникът Панагия – Въздигане на хляба се провежда около катедралата „Успение Богородично”. На този ден по традиция жените в Кюстендил месят хлябове с молитва за добруване, украсяват ги и ги занасят в храма с благодарност към Богородица. По обяд градината пред общината се превръща в изложбено пространство с красиво подредените обредни хлябове, плодове и жито.

Празник на плодородието

Празникът на плодородието е пищният есенен венец на богатата земя на кюстендилския край и на трудолюбието на местните хора. В края на септември, на този празник на изобилието се представят красиво аранжирани кътове с разнообразни плодове и зеленчуци, а в богатата художествена програма участват състави от цяла България и от съседните страни. Партньор за празника всяка година е Институтът по земеделие в Кюстендил, представят се десетки сортове ябълки и други плодове от местните овощни градини. Празникът на плодородието има конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците, с което се насърчават производителите.

Най-бързо развиваща се спа дестинация

Парк хотел Кюстендил е разположен в подножието на природния парк Хисарлъка, с възстановената крепост от времето на римските императори. Намира се на красиво и тихо място, сред чистия въздух, зеленината и спокойствието на боровата гора, а в същото време е на минути от центъра на Кюстендил – един от най-древните български градове, който и днес опазва и развива традициите, културното и историческо наследство и благодатните природни дадености на района.

Най-зеленият град

През 2014 година Кюстендил е обявен за „Най-зеления град“ в България, като печели първото място в годишната национална анкета, организирана от Дарик радио и вестник 24 часа. Приз „Най-зелен град“ Община Кюстендил получава и в националната кампания „Зелена България“.

Най-бързо развиващата се спа дестинация

През 2017 година Община Кюстендил получава приза „Най-бързо развиваща се спа дестинация“ – наградата се връчва от Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

Най-зелена община

Отново през 2017 година наградата на ЕКОПАК „Най-зелена община“  е връчена на  Кюстендил.

Моят град е моята крепост

През юни 2018 година Кюстендил е удостоен със специалния приз „Моят град е моята крепост”. Наградата е учредена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в рамките на национална образователно-патриотична кампания.

Най-добра туристическа дестинация

През септември 2018 година Кюстендил става носител на приза „Най-добра туристическа дестинация“, на първите Български туристически награди,  организирани от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Кюстендил печели и в категорията „Най-много инвестиции в туристическата инфраструктура за голяма община през 2018 година“.

Най-добрият град за живеене

През април 2019 година Кюстендил е избран за  „Най-добрия град за живеене“ в България, в националната класация на Дарик радио.

Асеневци

През април 2019 година Община Кюстендил получава наградата „Асеневци“ за най-голям принос в опазване на културното наследство в България и за развитие на културния туризъм,  учредена от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Четири сезона

Парк хотел Кюстендил е изграден на място, от което може  да се насладите на всички дадености на чистата природа, и ако искате да обогатите отдиха си с още атракции и нови впечатления, списъкът с възможности е дълъг и разнообразен.

Крепостта Хисарлъка

Мистично място, което може да ви пренесе в епохата на римските императори. Крепостта се намира на 180 метра над град Кюстендил, на Свещения хълм „Хисарлъка” -акрополът на антична Пауталия. Днес крепостта е реставрирана и превърната в исторически парк, част от Националния архитектурен и археологически резерват „Пауталия – Велбъжд- Кюстендил“.

Зоопарк в гората

Зоопаркът в град Кюстендил се намира в живописния лесопарк Хисарлъка. Създаден е през 1962 година, през 1966-а е преместен на сегашния терен – източно от местността Чешмето. Изградени са 15 клетки за тревопасни животни, хищници и птици, има и малка природонаучна сбирка. Модернизиран е, направени са алеи и кътове за отдих. Повече от половин век и до днес зоопаркът е любимо място за разходка и почивка на кюстендилци и гостите на града. В непосредствена близост до зоопарка е разположена и късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка.

Парк Галерията

Пеещи и светещи фонтани, атракциони и детски съоръжения, места за отдих и почивка сред зеленината в центъра на града. В сърцето на парка е прочутата галерия на знаменития български художник Владимир Димитров – Майстора. Художествената галерия на Кюстендил притежава най-голямата колекция от негови творби.

В парк „Галерията“ може да откриете и новата атракция на града „Обичам Кюстендил“, където може да си направите селфи за спомен от времето, прекарано тук.

Екопарк Езерата

Две свързани изкуствени езера и паркова зона с площ от 11 декара – великолепно място за атрактивен отдих – може да покарате водно колело с децата си, да се разходите в прекрасния парк

Река Банщица

В парк е превърнато и коритото на река Банщица, която минава през Кюстендил.


И с повече адреналин

Парк хотел Кюстендил е разположен в подножието на планината Осогово, която през всички сезони е достъпно и чудесно място за туризъм.

Чрез общинския Туристистически инфоцентър на Кюстендил може да се включите в незабравими преживявания:

Делтапланер; Картинг; Езда; Пейнтбол; Наем на АТВ по планински маршрути (отдават ги собственици на други места за настаняване в планината); Наем на велосипеди (за града или за планински веломаршрути); Общински плувен комплекс (също с минерална вода) – сезонен (от юни до септември); Спортни игрища (тенис, футбол и др.); Лов и риболов.


Зимни спортове

Осоговската планина е изключително благоприятна за развитие на зимни спортове и ски туризъм. Най-високата й точка е връх Руен, 2251 метра. На територията на Община Кюстендил има условия за практикуване на ски, сноуборд, ски бягане и други зимни спортове. Съвременните съоръжения и инфраструктурата гарантират добри условия за ски туризъм през целия активен зимен сезон.

Чист извор на здраве


Кюстендил е един от най-древните градове в Европа, а в епохата на Древен Рим се прочува като курорт, заради лековитите минерални извори, красивата природа и добрите климатични условия. Още в онези времена Пауталия се превръща в база за рехабилитация на заслужилите римски легиони.

И до днес Кюстендил запазва и развива славата си на прекрасно място за почивка, с целебната сила на минералните води, с чистата природа, културното и историческо наследство, в съчетание с модерни възможности за отдих и туризъм.

Много са обектите в града, свързани с историята на балнеолечението – реставрирани като архитектурни и исторически паметници, като действащи лечебни центрове, или новоизградени спа комплекси.


Парк хотел Кюстендил

Хотелът е открит през 2015 година и е първият етап от Медико-балнеологичен комплекс „Свети Иван Рилски”. Разполага с леглова база за 190 души, целогодишен басейн с топла минерална вода, спа център с капацитет от 70 души, с над 30 процедури – физиотерапия, кинезитерапия, лечение с минералната вода, десетки видове масажи, парна баня, джакузи, вани и сауна. С прекрасното си местоположение и безценния си ресурс – целебните минерални води, хотелът се превръща във водеща спа локация за региона и страната. Предстои да бъде довършен Център за долекуване, продължително лечение и рехабилитация.


Общински плувен комплекс

Състои се от два открити плувни басейна с минерална вода и плажна част. Открит е през 2010 година и е любимо място за отдих на кюстендилци и гости на града, не само заради минералната вода, но и заради множеството атракции на територията на комплекса. Комплексът е сезонен и работи от юни до септември.


Чифте баня

Действащ паметник на културата. Датира от 15-16 век, от времето на Сюлейман Паша и е върху основите на Асклепион Пауталия. Функционира повече от 400 години. През 1910 година банята е частично разрушена и върху основите й е изградена нова модерна градска баня със самобитна архитектура. Има две отделения, всяко от които разполага с три басейна с различна температура на водата, индивидуални кабини и няколко широки фоайета. Намира се в парк „Банска градина“ в центъра на града.


Алай баня

„Войнишката баня” е построена върху основите на турска баня от късното Средновековие. През 1928 година е модернизирана и преустроена в сегашния си вид. Банята разполага със сауна, басейн за релаксация и отделение за масажи.


Дервиш баня

Дервиш баня е на повече от 400 години и функционира до 1992 г. През 2005 година е реставрирана и е архитектурен паметник на културата.


Антични терми

Останки от античен лечебен комплекс (асклепион). Сред откритите до момента римски терми на територията на България, пауталийските са втори по големина след тези в Одесос (Варна). От култовия здравен център, който е бил със застроена площ от 3000 кв. метра, са запазени останки от залите за лечение и отдих, басейните с топла минерална вода, гимнастическите салони и одеоните ­ – зали за музикални и литературни състезания и представления.